Bra recept!
 
Mandel- och notbrod
 

  Mandel o nötbröd  
  Ett nötbröd, som ni bara måste prova om ni alls gillar bröd med nötter i. Det är festligt, lätt att baka, hållbart och passar till det mesta! Degen räcker till ett stort bröd som väger 1,6 kg. Jag bakar hellre ett stort avlångt bröd än två små.
 
 

Det här behövs till degen:

 

 
 

50 g (1paket) jäst
2 dl rågkross
7 dl ljummet vatten
7 dl mjöl av ”fyra sädesslag”
2 msk honung
2-3 msk olja (helst olivolja)
2 rågade tsk salt
6 dl vetemjöl
200 g hasselnötter + 1-2 dl extra vetemjöl till utbakningen
(Jag bytte ut nötter mot mandel i mitt bröd) Man kan också testa att blanda nötter och mandel.

 
 

Smula ner jästen i en degbunke. Klicka ner honungen och lägg i saltet. Rör ut jästen, saltet och honungen i litet av vattnet och rör om väl.
Tillsätt först den krossade rågen, sedan det grova mjölet med fyra sädesslag samt de HELA nötkärnorna eller mandeln. Rör om väl och tillsätt allra sist vetemjölet.
Arbeta degen tills den blir smidig. Jäs degen i bunke (täckt av en handduk) i
ca 1 timme, gärna en halvtimme längre.
Arbeta degen lite på nytt i degbunken, tillsätt precis bara så mycket extra vetemjöl som behövs för att degen inte ska bli för kladdig.
Häll sedan ut degen på mjölat bakbord och knåda några minuter för hand. Forma degen till en enda stor limpa (eller två mindre bröd).
Lägg det utbakade brödet på smord plåt och jäs i 30-40 minuter. Skåra det med en vass kniv på fem-sex ställen.
Grädda i 200 graders ugnsvärme ganska långt ner i ugnen i ca 1 timme och fem minuter för ett stort bröd, ca 45 minuter för två mindre bröd.
Låt brödet svalna väl inlindat i en handduk. Brödet går lätt at skiva tunt.


 
 

Prova gärna färskost till brödet och när brödet är nån dag gammalt, är det väldigt gott att rosta.

 
     
  Tillbaka till matsidan Skriv ut
     
  Portfolio   Kunder Recept  Kontakt  Fine Art Photography