Bra recept!
 
 

  Ett gott och lättgjort frukostbröd med surdegssmak  
  Visst är det så att man mår extra gott om man fått ett nybakat bröd till frukost.
Detta bröd blir krispigt på utsidan och saftigt på insidan. Om man kan hålla sig blir brödet bäst om man låter det svalna lite innan man äter av det. Sådär en kvart eller så.
 
     
 

3 lite större frallor.
Eller som jag gör, skär små skivor av dom, som smålimpor.

300 gr vatten
390 gr vetemjöl, men jag testade också med 180 gr vetemjöl special, resten rågsikt, 210 gr. Gott!
5 gr färsk jäst
9 gr flingsalt

 
 

Eller, om du inte har våg. Måtten blir då lite mer ungefärliga.

  • 3 dl vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 dl rågsikt
  • ¾ msk smulad jäst
  • 1 msk flingsalt till degen
  • lite extra flingsalt att strö på vattenpenslad deg innan ugnen
 
 


Dag 1. Lös up jästen i vattnet. Rör i mjöl och saltet och rör runt till det är blndat och är en tjock kladdig deg. Täck med ett lock eller plastfilm. Låt stå över natten i kylskåpet eller i 8 timmar.

Dag 2. Sätt ugnen på över och undervärme med 250 grader. Medan ugnen värms upp, mjöla bänken, ta försiktigt ut degen utan att trycka ut för mycket luft. Gör ett 3-slag och vänd skarven neråt. Forma den till en kvadrat, pudra över mjöl och täck med en handduk tills ugnen är klar. Skär till 3 baguetter eller mindre mindre bulle. Lägg dom på en plåt med bakplåtspapper. Bakas tills det blir ganska mörkt, i ca 18 - 20 minuter. Låt svalna på galler i 15 minuter.

 
 

 

 
     
  Tillbaka till matsidan Skriv ut
     
  Portfolio   Kunder Recept  Kontakt  Fine Art Photography