Bra recept!
 
Kryddig kardemummakaka
 

  Kardemummakaka  
  En lite gammaldags och mycket god kaka som går fort att göra. Kakan är saftig, men eftersom den inte är bakad med ägg, smular den ändå. Kryddig o god.
 
 

 

 
 

Det här behövs:
1 rågad msk (en påse) hela kardemummakärnor
4 dl vetemjöl
1 ½ dl socker
2 tsk bakpulver
150 gr smör el margarin
2 dl mjölk (ej lätt)
1 tsk kanel + lite pärlsocker

 
 

Värm ugnen till 200* C. Smörj och bröa en rund form som är ca 21 cm i diameter. Du kan också grädda den här kakan i en smörjd och bröad gammaldags gjutjärnsstekpanna (med handtag som tål ugnen).
Stöt kardemummakärnorna i mortel eller, ännu bättre, mal dem grovt i en pepparkvarn som bara används för kardemumma. Det blir inte alls lika gott om man tar färdigköpt mald kardemumma!
Mät upp mjölet, sockret och bakpulvret i en skål och lägg i den grovstötta kardemumman. Skär smöret i små kuber. Mixa ner dessa i mjölblandningen med exempelvis en slö bordskniv eller med elvisp försedd med degkrokar. Det blir lite klimpigt av smöret här och där men det är precis som det ska vara.
Tillsätt mjölken sist och rör ihop allt. Häll smeten i den smorda formen. Strö först över kanel och sedan lite pärlsocker.
Grädda mitt i ugnen i ca 35 – 40 minuter.

 
     
  Tillbaka till matsidan Skriv ut
     
  Portfolio   Kunder Recept  Kontakt  Fine Art Photography